Vyrovnat se

6. říjen 2014

Tento jazykový koutek je inspirován dotazem posluchače, kterého zajímá, jestli je nějaký rozdíl mezi větami „to se ničemu nevyrovná“ a „tomu se nic nevyrovná“.

Takže by pomohlo použít třeba jiná slova, názornější?

Rozhodně ano. Zkusíme si význam uvedených vět a rozdíl mezi nimi přiblížit právě tím, že použijeme slova s konkrétním významem. Vezmeme nejprve větu to se ničemu nevyrovná a převedeme si ji třeba na větu náš výrobek se ničemu nevyrovná. Tím říkáme, že náš výrobek se prostě nedá srovnat s žádným jiným – ať ho srovnáme s kterýmkoli jiným, vždy se budou lišit. A teď přichází další potíž: může se tím totiž myslet, že ten náš výrobek bude vždy horší, nebo i že bude vždy lepší. Tato věta je prostě dvojznačná.

A jak je to v případě té druhé věty?

Druhá funguje v zásadě stejně. Když si větu tomu se nic nevyrovná zase převedeme a řekneme našemu výrobku se nic nevyrovná, znamená to opět, že náš výrobek není možno s žádným jiným srovnávat, protože se pokaždé budou v něčem lišit. A i tady platí, že ten náš výrobek může být oproti jinému vždy horší, nebo naopak vždy lepší. Formulace našemu výrobku se nic nevyrovná ale častěji nese význam „náš výrobek je lepší“, význam opačný, tedy „náš výrobek je horší než ty ostatní“ je tu zamýšlen v menším množství případů.

Takže tu vlastně není žádný rozdíl.

Přesněji bychom měli říct, že bez kontextu se u těchto vět nedá o žádném rozdílu jednoznačně mluvit nebo ještě jinak můžeme říct, že je bez kontextu nejasný. Význam věty se slovesem vyrovnat se je jasný např. v kontextu česká brambora je česká brambora a nic se jí nevyrovná. Tady je zřejmé, že se chce říci, že česká brambora je lepší než všechny ostatní. Podobně např. v kontextu převážně zemědělský východ země se průmyslově vyspělému jihu nemůže ekonomicky vyrovnat je jasné, že východ země je na tom ekonomicky hůře než jih.

autoři: Stanislav Jurík , Martin Prošek
Spustit audio