Význam slovesa lajkovat

10. březen 2014

Naše posluchačka se ptá, jaký je význam slovesa lajkovat, které se objevuje v dnešní češtině v souvislosti s internetem. S odpovědí přišla Helena Chýlová.

Sloveso lajkovat je vytvořeno od anglického základu like s významem mít rád, líbit se. V češtině se se s ním setkáváme hlavně v internetové komunikaci, konkrétně na Facebooku, kde se logem s palcem zvednutým nahoru, tedy označením líbí se mi, vyjadřuje kladné mínění hodnotitele. V mluvě komunikantů na Facebooku se pak setkáváme s odvozenými vyjádřeními: lajkni mi to, zalajkuj, odlajkuj nebo vylajkuj to apod. Slovo lajkovat vzniklo kombinací fonetického přepisu anglického základu, tedy napsaného tak, jak jej vyslovujeme, a přidáním české přípony -ova- utvářející sloveso.

Je zajímavé, že v tomto případě můžeme určit stáří slovesa: jde o slovo poměrně mladé, lajkujeme od roku 2010.

A lajkuje se stále častěji. Již dříve jsme připomínali, že slovesa se v současnosti od cizích základů tvoří téměř jednoznačně pomocí české přípony -ova- a že takto utvářená slovesa stojí na pomezí spisovnosti. Připomněla bych další stejně tvořená slovesa: googlovat, vygooglovat, zapisovaná také v počeštělé podobě: gůglovat, vygůglovat, nebo lovovat, fejsbookovat/fejsbůkovat.

O slovese lajkovat psala Hana Prokšová v časopise Naše řeč, tam by posluchačka mohla najít podrobnější informace.

autoři: Vladimír Šťovíček , Helena Chýlová
Spustit audio