Zapečené brambory se smetanou a ementálem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové

Suroviny 4 - 6 porcí:

6 středně velkých brambor
200 ml sladké smetany
100 g strouhaného ementálu
mletý pepř
1 lžička drobně nakrájených lístků čerstvého tymiánu
sůl
máslo na vymazání nádoby

Postup:

Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky 3 - 4 mm silné. Do máslem vymazané zapékací mísy nebo pekáče ve vrstvách naskládáme připravené plátky brambor. Každou vrstvu osolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu. Zalijeme smetanou, přiklopíme poklicí nebo alobalem a vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 25 - 30 minut. Potom celý povrch posypeme strouhaným ementálem a pečeme do zlatohnědého za barvení.

Podáváme jako samostatný pokrm.

Vhodná příloha: čerstvá zelenina, sterilovaná zelenina.

Celková doba přípravy: cca 1 hodina.