Zázračné účinky kurkumy. Pravda, nebo mýtus?

31. leden 2017

Pokud máte rádi exotická jídla, kurkuma ve vaší kuchyni patrně nechybí. V posledních letech je stále populárnější jako zdravá potravina a množí se informace o tom, že by mohla působit jako lék proti řadě chorob. Co na to ale vědci? Opravdu nás toto koření ochrání před rakovinou a mužům zlepší kvalitu spermií?

Kari i „éčko“ v pudingu

Už před dávnou dobou lidé v Indii objevili schopnost kurkumy konzervovat pokrmy, dávat jim nádhernou žlutou barvu i zajímavou chuť. Pro svoje vlastnosti je kurkuma bohatě využívána nejen v indické, ale i v pákistánské, thajské, vietnamské, kambodžské nebo nepálské kuchyni. Kurkuma pronikla také do kuchyně perské nebo marocké.


Kurkuma je žluté koření, které tvoří rozemletý sušený oddenek kurkumovníku dlouhého. Někdy se mu také říká indický šafrán. V sanskrtu pro kurkumu existuje několik názvů, mimo jiné „zlatá bohyně“. Kurkumovník je rostlina příbuzná zázvoru a pochází původně z lesů jižní a jihovýchodní Asie. Dnes se jako koření pěstuje na mnoha místech planety, od Indie a Číny přes Indonésii a Srí Lanku až po Peru nebo Jamajku.

V Evropě byla známa kurkuma minimálně od středověku, kdy se jí říkalo „indický šafrán“. V současné době je v Evropě kurkumin, účinná látka způsobující žlutou barvu kurkumy, schválen jako potravinářské aditivum, tzv. éčko, a to jako barvivo pod kódem E 100. Kurkumin se používá v potravinářském průmyslu ke žlutému obarvení například vanilkových pudingů a dezertů, zmrzlin, jogurtů, sýrů, hořčic, limonád nebo margarínů.

Tradiční medicína i móda 21. století

Kurkuma je součástí indické tradiční medicíny ájurvédy, kde se používá například při špatném trávení nebo nachlazení. Ale také při léčbě jaterních onemocnění nebo kožních vředů. S tím, jak ve 20. století rostl zájem obyvatel Západu o indickou kulturu a filozofii, rostl také zájem o prvky indické tradiční medicíny, včetně kurkumy. Kurkuma se stala hitem zájemců o zdravou výživu a možnosti jejího využití začala studovat i věda.

S tím, jak přibýval počet zveřejněných studií, rozrůstal se také seznam chorob, kterým by mohla kurkuma předejít nebo které by mohla pomoct vyléčit. Nejen na internetu najdete články, které kurkumě přisuzují až zázračné schopnosti od vyléčení rýmy, přes prevenci rakoviny až po zlepšení kvality spermií.

Kurkuma ve slepé uličce


Dvojitý slepý pokus
Podstatou dvojitého slepého pokusu je to, že srovnává působení testovaného přípravku a jiného, už osvědčeného léku nebo placebo. V takové studii přitom ani pacient ani lékař neví, kdo z pacientů dostává kterou léčbu. Dvojitá slepá studie tedy jednak brání nejen tzv. placebo efektu nebo vědomému podvodu, ale i případné podvědomé tendenci lékaře přizpůsobit hodnocení výsledků svému předpokladu.

V lednu letošního roku zveřejnila skupina amerických odborníků zatím nejrozsáhlejší zhodnocení dostupných vědeckých studií o účincích kurkuminu a podobných látek, tzv. kurkuminoidů, na lidské zdraví. Analýza zveřejněná ve vědeckém časopisu Journal of Medicinal Chemistry hodnotí více než 120 klinických studií o použití kurkuminu k léčbě několika chorob. Odborníci došli k závěru, že doposud neexistuje žádná tzv. dvojitá slepá studie, která by byla úspěšná a prokázala tak léčebný účinek kurkuminu na některou z nemocí.

Autoři studie uvádějí, že jejich analýza sice nevylučuje, že by kurkumin skutečně nějaké účinky na zdraví mohl mít a že by se ho v budoucnu mohlo podařit prokázat. Ale zároveň upozorňují, že by nejen laici, ale i odborníci měli kritičtěji hodnotit tvrzení, která vycházejí z výzkumů založených na nejednoznačných výsledcích.

Co můžete dělat vy aneb Rady k nezaplacení

• Pokud máte kurkumu rádi, klidně ji nadále používejte jako koření. Ale nespoléhejte na její údajné léčivé účinky.
• Buďte skeptičtí ke zprávám z medií (a zejména z pochybných internetových stránek) o údajných zázračných lécích. Čím je delší seznam zdravotních potíží, při kterých má mít určitá látka nebo přípravek léčivé účinky, tím je pravděpodobnější, že jde o výmysl nebo o podvod.

Spustit audio