Zde se narodil autor podoby československé státní vlajky

13. leden 2021

Jaroslav Kursa, autor podoby československé státní vlajky, se narodil v budově takzvané staré školy v Blovicích na jižním Plzeňsku. Budova se nachází na rohu ulic Bělohrobského a Americké, severně od Masarykova náměstí. Učit se zde začalo v roce 1863.

V minulosti sídlila škola v malé přízemní budově nedaleko blovického kostela. V polovině 30. let 20. století byla škola znovu rozšířena a stavba nové školní budovy započala až roku 1960. „Po roce 1962 se do budovy staré školy nastěhovala knihovna a fungovala zde po nějakou dobu také průmyslová škola pokračovací a směrem do dnešní Americké ulice byly otevřeny obchody a různé provozovny. V současnosti je interiér budovy přestavěn na byty,“ uvedl pracovník Muzea jižního Plzeňska v Blovicích Michal Červenka.

Severní stranu budovy staré školy zdobí od roku 2005 pamětní deska. Ta je věnována muži, který se přímo v budově narodil a jenž se stal významným nejen pro Blovice, ale pro celé tehdejší Československo a současnou Českou republiku. Je jím Jaroslav Kursa, autor podoby československé státní vlajky.

Jaroslav Kursa se narodil 12. října 1875. Po studiu nastoupil jako pomocný učitel v Českých Budějovicích a později začal vyučovat v Praze. „Během učitelské praxe se u něj projevil zájem o heraldiku, genealogii a sgrafistiku. 2. ledna 1919 byl jmenován členem znakové ankety, takže se podílel na stanovení státních symbolů a jako zručný malíř překresloval nejen vlastní návrhy, ale i návrhy členů komise na státní vlajku,“ popsala Tereza Pelcrová, pracovnice blovického muzea. Podobu vlajky pak legalizoval zákon z 30. března 1920. Autor československé státní vlajky zemřel 12. června 1950 v Praze.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio