Žena mnoha řemesel. Maluje, vyřezává, šije a také plete z pedigu

Paní Jana Černá bydlí v domečku v Trpístech na severním Plzeňsku. Dům si opečovává a zdobí vlastními výtvory.

Na zdi má své obrazy, buď malované, nebo doplněné barevnou pryskyřicí, na poličkách můžete obdivovat ručně vyrobená srdce na stojánku, která nejraději dělá z ořechového nebo třešňového dřeva. Pokoje jsou provoněné levandulí, kterou Jana zašívá do textilií různých tvarů. Jehly a špendlíky jsou způsobně naskládané do ušitých jehelníčků.

Jana umí také různé misky, podnosy, košíky, a to vše nejen z proutků, ale také z pedigu. Objednává si jej na internetu. Pedig je přírodní materiál, který se dováží z tropů jihovýchodní Asie. Je to vnitřní část stonku ratanové liány. Ačkoliv je stonek silný jen pár centimetrů, dorůstá délky až do sta metrů. Světlé dřevo připomíná barvou lipové dřevo a když jej namočíte na několik minut do vody, změkne. Pak se s ním dá pracovat. Udělá se začátek, jakoby osnova do nějakého dna, které má po obvodu navrtané dírky. Pak už se plete podobně jako košíčky z proutí.

Pedig může mít různou sílu, může být i barvený a dá se kombinovat s tím přírodním. Potřebujete kleštičky, nůžky, štípačky, šídlo, korálky a stužky na ozdobu. Fantazii se meze nekladou.

Spustit audio