Bezinkový likér

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

2 kg bobulí bezinek
900g cukru krupice
2 vanilkové cukry
100 ml silné instantní kávy
500 ml rumu
1 litr vody

Postup:

Očištěné, omyté a osušené bobule bezinek nasypeme do větší nádoby. Zalijeme 1 l vody a pod poklicí přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Rozvařenou směs necháme prochladnout a poté ji přecedíme přes plátno. Vykapanou šťávu nalijeme zpět do nádoby, přidáme cukr a za občasného míchání přivedeme k varu. Pomalu vaříme ještě 5 minut. Pak přidáme vanilkový cukr a opět 2 minuty povaříme. Nakonec přilijeme silnou instantní kávu a dále nevaříme.
Do úplně studené směsi přidáme rum, promícháme a nalijeme do lahví. Uložíme v chladu a temnu.


autoři: šéfkuchař , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.