Co čekat od konopí v potravinách? Zkoumají se možné přínosy i rizika

9. září 2021

Toxickým účinkům konopí, ale i jeho využití v medicíně jsme se už věnovali. Dotaz posluchačky teď míří ke konopí v potravinách a jeho případným efektům na lidské zdraví. Části konopné rostliny dnes totiž ve svých výrobcích běžně využívají i producenti řady druhů potravin a potravinových doplňků.

MUDr. Miroslav Šuta

Nejčastěji jsou v potravinářství využívána konopná semínka, která obsahují z hlediska výživy hodnotné bílkoviny a tuky s příznivým podílem nenasycených mastných kyselin. Proto se s konopnými semínky můžeme setkat například v některých typech pečiva nebo müsli. Proteinový prášek získaný z konopných semínek je možné najít v některých těstovinách nebo potravinových doplňcích. Ze semínek je také možné lisovat jedlý konopný olej, který je nabízen jako potravina nebo přísada v potravinách i v doplňcích stravy.

Ale potravinářský průmysl využívá i jiné části rostlin konopí. Nabízí například čaje vyrobené z konopných listů nebo květů. S výtažky z květů nebo listů se můžete setkat například v některých energetických nápojích či doplňcích stravy.

Mohou mít potraviny s obsahem konopí omamné účinky?

Čtěte také

V rostlinách konopí už bylo prokázáno mnoho stovek rozmanitých chemických látek. Kromě už zmíněných bílkovin nebo mastných kyselin vzbuzují pozornost hlavně látky označované jako kanabinoidy, které jsou součástí pryskyřice produkované žláznatými chloupky konopné rostliny. Tato skupina zahrnuje dnes už více než stovku chemikálií, z nichž nejznámější jsou THC (tetrahydrokanabinol) a CBD (kanabidiol). Právě THC je považováno za hlavní aktivní účinnou látkou konopí, která díky své chemické struktuře působí na určitý typ receptorů v lidském mozku a způsobuje jeho psychotropní účinek. 

Tyto látky se v semenech prakticky nevyskytují, i když může dojít k jejich kontaminaci z jiných částí konopné rostliny během sklizně nebo zpracování. Množství THC obsažené v konopí závisí také na jeho odrůdě. Legálně je možné pěstovat tzv. technické konopí, které má nízký obsah THC (pod 0,2 %) a jehož semena by tudíž neměla představovat problém ani při využití v potravinách. Zcela jiná situace je u odrůd konopí užívaných pro drogové účely, které obsahují mnohonásobně více THC.

V roce 2015 se možnými zdravotními riziky potravin s obsahem konopí zabýval Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Zjistil, že příjem malých dávek THC v potravě (kolem 2,5 miligramu) může vést k ovlivnění centrálního nervového systému a také srdečně-cévní soustavy a mohlo by vést například ke změnám nálady nebo k únavě.

Modelové výpočty, které provedl německý Spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR), ukazují, že zejména užívání čajů obsahujících konopné listy, případně květy, může mít za následek překročení tzv. akutní referenční dávky, kterou pro THC definovala Evropská agentura pro bezpečnost potravin. Problém může nastat v také v případě konopných olejů, především pokud nejsou vyráběny ze semen, ale z konopných extraktů.

Mohou potraviny s obsahem konopí léčit?

Čtěte také

Medicína má k dispozici hodnověrné důkazy o pozitivním účinku tzv. léčebného konopí jen v několika málo případech. Jedná se o léčbu chronických bolestí u dospělých, o prevenci nevolnosti a zvracení způsobeného chemoterapií u onkologických pacientů a o snížení svalového napětí u nemocných s roztroušenou sklerózou.

V poslední době se objevuje na trhu celá řada potravin či potravinových výrobků z konopí označovaných jako CBD (např. CBD oleje), které mají mít údajné zdravotně prospěšné účinky. CBD neboli kanabidiol je přitom látka ze skupiny kanabinoidů, která na rozdíl od THC nemá psychotropní účinky. V posledních letech se skutečně prokázal jeho farmakologický účinek a byl schválen lék obsahující CBD, který je předepisován v případě některých vzácných forem epilepsie.

Přestože rozmanité celebrity v médiích tvrdí, že jim CBD údajné pomáhá od bolestí nohou, přes cukrovku a Parkinsonovu chorobu, až pro problémy s prostatou, vědecké důkazy o takových účincích k dispozici nejsou. Nicméně výrobci potravin s obsahem CBD požádali pro své produkty statut tzv. nové potraviny. Tuto žádost v současné době posuzuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Ten musí prověřit zdravotní nezávadnost těchto potravin, protože v případě použití CBD v medicíně jsou známy i jeho nežádoucí účinky, například poruchy jater.

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.