Gratinovaná kapustička. Opomíjená zelenina ve skvělé úpravě

Kapusta je dost opomíjená zelenina. Přitom je její vliv na lidský organismus blahodárný. Obsahuje celou řadu vitamínů, minerální látky, vlákninu a je vhodná i při redukci tělesné hmotnosti. Kuchyňská úprava kapusty je rozmanitá. Lze ji vařit, smažit, péct, vařit v páře, zapékat, ale syrová se nejí.

Ingredience
  • 500 g růžičkové kapusty
  • 6 – 8 středně velkých brambor
  • 200 g uzeného masa nebo šunky (anglická slanina, uzenina)
  • 250 ml sladké smetany (šlehačky)
  • 4 vejce
  • 100 g strouhaného sýra
  • mletý pepř
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka podle chuti
  • sůl
  • olej na vymazání zapékací misky nebo pekáče

Očištěné kapustičky oblanžírujeme, to znamená, že je ve slané vodě povaříme cca 3 minuty a pak je rychle schladíme studenou vodou, aby zůstaly krásně zelené. Na sítu je necháme okapat. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, maso nebo uzeninu nakrájíme na nudličky, sýr nastrouháme na hrubším struhadle. Dno pekáče nebo zapékací misky potřeme olejem a na dno navrstvíme plátky brambor, které osolíme a opepříme. Na brambory rozložíme okapané růžičky kapusty, které můžeme překrojit na polovinu nebo je nechat celé, jestliže jsou drobnější. Kapustičky posypeme majoránkou a poklademe plátky česneku. Poslední vrstvu tvoří na nudličky nakrájené maso nebo uzenina.

Ingredience na gratinovanou kapustičku

V předehřáté troubě zapečeme asi 10 minut při 180°C. Potom pokrm zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali vejce a vmíchali strouhaný sýr. Vrátíme zpět do trouby a dopečeme do zlatavého zabarvení.

Příloha: čerstvá nebo nakládaná zelenina, saláty

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.