Játra si můžete poškodit i bylinkami. Potravinové doplňky to umí také

25. květen 2019

Játra jsou klíčovou „chemickou továrnou“, která nás, kromě všeho ostatního, zbavuje nebezpečných chemikálií. Že je může poškodit pití alkoholu nebo virus hepatitidy, to ví skoro každý. Už méně lidí si ale uvědomuje, že právě poškození jater může být i nežádoucím vedlejším efektem řady léků. V posledních letech navíc přibývá případů, kdy jsou na vině stále populárnější potravinové doplňky nebo bylinky.

Lékové poškození jater

Nežádoucí vedlejší účinky léků na játra jsou poměrně časté, a proto jim lékaři i farmakologové věnují velkou pozornost. Nejčastěji se jedná o problém způsobený antimikrobiálními látkami nebo neurologickými léky. V některých případech jsou tyto nežádoucí účinky dokonce příčinou stahování léků z trhu. Bohužel neexistuje žádný specifický test, který by umožňoval zdravotníkům odhalení příčiny poškození jater. Situaci komplikuje lékařům skutečnost, že mnoho pacientů používá více léků najednou, i rozmanité projevy poškození, které mohou napodobovat různé typy jaterních onemocnění.

Když pacient neřekne lékaři vše…

V posledních letech roste počet pacientů, kteří kromě předepsaných léků užívají další přípravky. Může jít o volně prodejné léky, o rozmanité potravinové nebo dietní doplňky, o bylinky, bylinné směsi a produkty nabízené léčiteli. Odhalit příčinu poškození jater mnohdy komplikuje i skutečnost, že se řada lidí stydí přiznat, že kromě předepsaných léků užívají třeba přípravky, které mají tradici v Čině, Indii nebo Koreji, případně rozmanité preparáty zakoupené po internetu. V mnoha případech mají navíc lidé pocit, že problém nemůže být v bylinkách, protože ty jsou přece z přírody. Podle představ laiků jsou proto zdravé a nemají nežádoucí zdravotní účinky.

V takových případech bývá skutečná příčina zdravotních problémů odhalena až poté, kdy jsou předepsané léky vysazeny a zdravotní problémy nemocného přesto přetrvávají. Tato situace může na zdraví působit dvojnásob nepříznivě, protože zatímco je vysazen účinný lék (například potírající infekci), játra jsou i nadále poškozována skutečným hepatotoxinem.

I čínské, indické nebo korejské přípravky mohou škodit

S rostoucí popularitou tzv. čínské tradiční medicíny a dalších východních tradičních způsobů léčby bohužel roste v USA a Evropě i jejich podíl na výskytu poškození jater. Zatímco v Asii si lidé uvědomují možná rizika, v Evropě mají o nich lidé často naivní nebo zkreslenou představu. Řada bylin užívaných v tradičním asijském léčitelství obsahuje přírodní chemické látky toxické pro játra. Například v Koreji je podle tamní statistiky bylinná medikace vůbec nejčastější příčinou poškození jater způsobeného medicínou, teprve pak následují moderní léky.

Domácí i exotické bylinky nemusí být jen cestou ke zdraví…

Bylinky jsou pro mnoho lidí nejen symbolem přírody, ale také zárukou zdraví. Je však naivní se domnívat, že cokoli pocházející z přírody je pouze zdravé a bez nežádoucích vedlejších účinků. Bohužel mezi běžnými českými rostlinami i mezi těmi exotickými je celá řada takových, které mohou poškozovat játra. Ostatně mnohé chemické látky se rostliny patrně naučily vyrábět na svou obranu před býložravci, kteří je pojídali.

Mezi bylinky, které mohou poškodit játra, patří třeba oblíbený podběl, kostival nebo vlaštovičník. Hapatotoxická je také populární exotická kava neboli pepřovník opojný, který se rozšířil z ostrovů v Tichém oceánu. A játrům může ublížit i polej obecná, ze které se vyrábí éterický olej oblíbený v aromaterapii.

Dokonce i listy čajovníku obsahují látku, která může poškodit játra. Jmenuje se epigalokatechin galát (EGCG) a běžným pitím zeleného čaje ji dostanete do těla v množství, které je bezpečné. Nicméně v případě užívání výtažku v podobě potravinových doplňků na hubnutí nebo pro údajnou prevenci rakoviny si játra poškodit můžete.

U bylinek je třeba mít na paměti, že obsah účinných látek se může lišit nejen mezi různými přípravky, ale také od rostliny k rostlině. Dokonce různé listy nebo části listů jediné rostliny se mohou podstatně lišit množstvím obsažené látky. Proto je třeba při dávkování dbát velké opatrnosti

Chcete štíhlejší nebo svalnatější postavu? Pozor na to, co kupujete!

V Evropě se každý rok stahují z trhu také volně prodejné přípravky na hubnutí, protože obsahují některou z látek, která škodí játrům. I testy rozmanitých doplňků stravy pro posilování, fitness a kulturistiku pravidelně odhalují nebezpečné výrobky. Samostatnou kapitolou je pak používání anabolických steroidů nechvalně známých z dopingu ve vrcholovém sportu. Ty látky mohou i při pouhé snaze o svalnatější postavu vést jak k akutnímu, tak ke chronickému poškození jater. Zvláště opatrní buďte při nákupu těchto doplňků buď přes internet nebo přímo v posilovně či fitness centru.

Nové riziko - inhalace elektronických cigaret

I české nemocnice už mají první zkušenosti s tím, že poškození jater může způsobit kouření tzv. elektronických cigaret (neboli e-cigaret). Přestože v těchto náhražkách běžných cigaret nic nehoří, vypařování směsí různého obsahu vede kromě uvolňování nikotinu také ke vzniku řady nebezpečných chemikálií, jako jsou například formaldehyd, akrolein, acetaldehyd, toluen, některé nitrosaminy nebo kovy (např. nikl či kadmium).

Jak se chránit?

  • Než začnete používat lék, přečtěte si příbalový leták, kde jsou možné nežádoucí účinky popsány.
  • Rozhodně užívejte léky jen tak často a v takové dávce, kterou máte předepsanou lékařem. Neberte léky ani častěji, ani ve větším množství.
  • Pokud užíváte více léků předepsaných různými lékaři, vždy je informujte o tom, co všechno užíváte, aby se předešlo případným nežádoucím interakcím mezi léky.
  • Užíváte-li kromě léků nějaké bylinky, doplňky stravy nebo preparáty od léčitele, případně koupené na internetu, informujte o tom svého ošetřujícího lékaře.
  • Buďte opatrní při užívání přípravků orientálního léčitelství.
  • Nezapomeňte, že české i exotické bylinky mohou mít nežádoucí vedlejší účinky a obsahují látky schopné poškodit zdraví.
autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio