Krutá pravda o rádoby překyseleném organismu. Lidské tělo má stabilní pH a dieta vás nádorů nezbaví

16. červen 2022

Také jste slyšeli o tom, že se v překyseleném těle rády množí nádorové buňky? A že vás takových problémů dokáže zbavit alkalická dieta? Než necháte dopadnout první kapku moči na lakmusový papírek, abyste zjistili vytoužené pH, zadržte. Zjistili jsme pravý stav věcí.

Doporučení užívat alkalickou (neboli zásaditou) dietu vychází z přesvědčení, že příčinou řady nemocí je překyselení organismu, resp. „překyselená“ krev. Na vině má být přílišná konzumace potravin, které během trávení a metabolismu vytvářejí v těle nadbytek kyselinotvorných zbytků. Podle propagátorů alkalické diety bychom měli jíst převážně zásadotvorné potraviny, případně je doplnit užíváním různých potravinových doplňků, minerálů nebo „detoxikačních“ a „odkyselovacích“ směsí.

MUDr. Miroslav Šuta

Alkalická dieta má podle jejích propagátorů sloužit nejen jako prostředek k hubnutí, ale i jako jistá forma prevence nebo dokonce léčby řady nemocí. Od akné, migrén, alergií a astmatu, přes vypadávání vlasů a bolesti kloubů až po roztroušenou sklerózu a rakovinu. Protože alkalickou dietu vyzkoušela řada světových celebrit, včetně hvězd Hollywoodu, rozšířila se po celém světě v řadě různých variant a modifikací.

Rovnováhu v těle zajišťují plíce, ledviny a játra

Rovnováha mezi kyselými a zásaditými látkami je skutečně pro lidské tělo velmi důležitá. Kyselost nebo zásaditost látky se vyjadřuje za pomocí pH, jehož hodnoty se mohou pohybovat od 0 do 14. Hodnota pH 7 se považuje za neutrální, přičemž kyselé prostředí má pH nižší, a zásadité vyšší. Hodnota pH lidské krve činí v průměru 7,4 a pohybuje se v úzkém rozmezí zhruba od 7,36 do 7,44. Snížení pH krve se označuje jako acidóza, zvýšení pH jako alkalóza.

Čtěte také

Lidské tělo ale pečlivě udržuje stabilní pH, protože je velmi důležité pro správný průběh mnoha chemických procesů v těle. Nastavení správného pH je zásadní např. pro řadu enzymů, které jsou katalyzátory klíčových chemických reakcí, pro transport důležitých látek do buněk a z buněk atd. Proto má lidské tělo velmi komplexní systém udržování acidobazické rovnováhy, tedy udržení stabilního pH.

V případě náhlé změny slouží tělu systém tzv. pufrů neboli tlumivých roztoků či nárazníků, které dokážou organismus krátkodobě ochránit před přílišným okyselením nebo alkalizací. Z dlouhodobého hlediska tělo udržuje rovnováhu za pomoci úpravy dýchání a také změnami metabolismu. Klíčovými orgány pro udržení rovnováhy mezi kyselým a zásaditým prostředím jsou proto v těle plíce, ledviny a játra.

Měření pH moči jako indikátor zdraví?

V mnoha případech propagátoři alkalické diety doporučují měřit si jako indikátor zdraví pH moči. Součástí různých detoxikačních a alkalizačních balíčků proto dokonce bývají lakmusové papírky pro testování moči. To má však s medicínou už poměrně málo společného. Zásaditost či kyselost moči výrazně kolísá v závislosti na tom, co dotyčný nedávno snědl a jak se choval, aniž by to poskytlo relevantní informaci o rovnováze v organismu. V medicíně se acidobazická rovnováha hodnotí na základě komplexního hodnocení, které vychází ze speciálního vyšetření krve.

Je kyselé opravdu příčinou rakoviny? Kdepak, přesně naopak

Jedním z důvodů, proč se lidé upínají k alkalické dietě, je onemocnění rakovinou. Někteří propagátoři diety tvrdí, že nádorové buňky se množí jen v kyselém prostředí a odstranění „překyselení“ organismu tedy rakovinu zastaví nebo vyléčí. Bohužel pravda je taková, že změna jídelníčku nedokáže změnit pH organismu, protože tělo si případný výkyv vyrovná díky tlumivým roztokům a změně funkce ledvin, jater a plic.

Čtěte také

Ale i kdyby alkalická dieta dokázala změnit pH organismu, nevyléčila by rakovinu. Zvýšená kyselost v místě množení nádorových buněk není příčinou vzniku rakoviny, ale jejím důsledkem. Intenzivní metabolismus nádoru totiž vede k okyselení místního prostředí, které je tedy důsledkem a nikoli příčinou rakoviny.

Při nádorovém onemocnění proto nespoléhejte na babské rady, ale poraďte se s onkologem, který vám případnou úpravu diety doporučí s ohledem na typ a fázi onemocnění i terapie.

Co se má jíst při alkalické dietě?

V různých pramenech se tvrzení o zásaditosti nebo kyselosti různých potravin liší. Nicméně většina propagátorů alkalické diety se shoduje, že by se měla omezit konzumace živočišných tuků a masa, hlavně červeného, dále smažených jídel nebo alkoholu. Obvykle se shodují také v doporučení zvýšené konzumace zeleniny nebo ořechů.

Pokud si tedy přidáte zeleninu, ovoce nebo ořechy do jídelníčku a omezíte živočišné tuky nebo červená masa, patrně svému zdraví prospějete a o nějaké přebytečné kilo můžete zhubnout. Nečekejte ale změnu kyselosti či zásaditosti svého těla.

Rozporná jsou doporučení ohledně různých druhů ovoce nebo různých druhů rostlinných tuků. Asi nejproblematičtější z hlediska zdraví se jeví doporučení užívat různé minerály ve formě potravinových doplňků nebo zaručené „detoxikační“ či „odkyselovací“ směsi. Spíš než detoxikaci je od nich možné očekávat další zbytečnou zátěž pro ledviny.

Spustit audio