Linecké medové koláčky. Naplňte je dle libosti, ale náš krém je famózní

Tento recept je starý možná víc jak 150 let. Koláčky můžeme plnit různými krémy nebo marmeládami. Nemusíme je ale ani slepovat. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme třeba mandlí. Záleží na fantazii a možnostech. Ovšem plněné uvedeným krémem, jsou prakticky nepřekonatelné.

Ingredience
  • Na těsto: 500 g hladké mouky
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g másla
  • 100 g tekutého medu
  • 1 vejce
  • 1 kávová lžička jedlé sody
  • 1 citron
  • Na krém: 250 g změklého másla
  • 3 natvrdo vařené žloutky
  • 100 g práškového cukru
  • 3 lžíce rumu
  • 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • čokoládová poleva

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme půl hodiny v chladu odpočinout. Potom ho vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru cca 3 cm. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zrůžovění. Vychladlá kolečka slepujeme k sobě krémem a poléváme čokoládou. Zdobíme podle své fantazie. Doba potřebná k rozležení je asi 5 dní.

Příprava krému: Natvrdo vařené žloutky nastrouháme a společně s cukrem a máslem našleháme do pěny. Pak přidáme kondenzované mléko, rum a mleté ořechy. Vše smícháme a máme krém připravený k plnění.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.