Loupáky s ořechovou náplní

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Na tyhle rohlíčky byla specialistka naše teta Libuše. S božskou úctou a náramným uspokojením jsme je konzumovali jeden za druhým, a všichni přítomní. Padaly rovnou do ledvin. Zdálo se, že rohlíčky neubývají. Vůbec si nedovedu představit, kolik jich teta mívala vždy napečeno.

Tuhle pochoutku leckdy vylepšila tím, že rohlíčky v tom nejširším místě pocákala čokoládovou polevou, jejíž chuť mám na jazyku dodnes. Bylo to v poválečné době, čokoláda na vaření nebyla, teta připravovala polevu z kakaa. Byla měkká, ale netekla a voněla rumem a trochu v ní „chroupal“ cukr.

Někdy bychom si ji mohli v tomto pořadu připravit, stejně tak jako fantastický štrúdl tety Libuše.

Suroviny na těsto:

500 g polohrubé mouky
120 g másla
3 žloutky
70 g moučkového cukru
30 g droždí
250 ml mléka
1 citrón
sůl

Suroviny na náplň:

200 g mletých vlašských ořechů
100 g strouhaného perníku nebo strouhanky
100 g medu
trochu mléka
1 lžička másla
mletá skořice
mletý hřebíček

Postup přípravy rohlíčků:

Máslo utřeme s cukrem a se žloutky. Přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, vykynutý kvásek, připravený z droždí, několika lžic vlažného mléka a trochy mouky a soli.

Zaděláme tužší těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na tři stejné díly. Z každého vytvoříme bochánek, který vyválíme na kulatou placku, vysokou cca 0,5 cm.

Každou placku nakrájíme na 8 stejných trojúhelníků. Na nejkratší stranu dáme přiměřené množství ořechové nádivky a těsto stočíme od této strany s nádivkou ke špičce.

Vytvarujeme rohlíčky, které přendáme na mírně pomaštěný plech, a necháme je ještě 10 minut kynout.

Po dokynutí rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova.

Prochladlé rohlíčky pocukrujeme.

Postup přípravy náplně:

Nastrouhaný perník smícháme s mletými ořechy, mletým a prosetým kořením, zvlhčíme horkým mlékem, přidáme máslo, med a dobře promícháme.

Celková doba přípravy je cca 3 hodiny.