Nákyp se špenátem a sýrem

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Velmi dobrý, zdravý a celkem rychlý oběd. S doplňkem čerstvé zeleniny a s vynecháním šunky je nákyp se špenátem a sýrem vhodný i pro vegetariány.

Suroviny:

500 g nakrájeného mraženého listového špenátu
1 cibule
1 lžíce oleje
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
2 stroužky česneku
několik lžic mléka nebo smetany
strouhanka na zahuštění
3 vejce
150 g tvrdého sýra
100 g šunky
150 g sterilovaných žampiónů
sůl, mletý pepř
máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáče

Postup:

V kastrolu na rozpuštěném másle a oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli. Zasypeme ji hladkou moukou a připravíme cibulovou jíšku. Když zezlátne, přidáme nerozmražený špenát, promícháme a podlijeme malým množstvím mléka. Velmi krátce podusíme, lépe řečeno, jen špenát necháme rozmrazit. Do prochladlého vmícháme 2/3 nahrubo nastrouhaného sýra, okapané, na plátky nakrájené žampióny, žloutky, osolíme, opepříme a ochutíme najemno nakrájeným česnekem. Promícháme a podle potřeby zahustíme prosetou strouhankou. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Připravenou směs rozestřeme do zapékací misky, předem vymazané máslem a vysypané strouhankou. Povrch posypeme zbylým strouhaným sýrem. V předehřáté troubě pečeme při 160°C cca 30 minut. Mírně prochladlý nákyp nakrájíme na porce a před podáváním každou porci posypeme na jemné nudličky nakrájenou šunkou.

Vhodnou přílohou jsou brambory v různých úpravách.

Poznámka: špenát můžeme použít i čerstvý, jen ho před úpravou blanšírujeme - povaříme ve slané vodě cca 3 minuty a následně rychle ochladíme, ostatní postup je stejný.