Nejstarší dochovaná skříň v Čechách se nachází v Plzni

3. duben 2021

Muzeum církevního umění plzeňské diecéze ve Františkánské ulici v Plzni, které spadá pod Západočeské muzeum, se může pochlubit nejstarší dochovanou skříní v Čechách.
Skříň, která sloužila k ukládání bohoslužebného náčiní, byla vyrobena z jehličnanového dřeva. Její rozměry jsou 250x165x82 cm.

Nejstarší skříň v Čechách

Skříň byla vyrobena kolem roku 1480 spolu s dalšími čtyřmi kusy nábytku, které se dosud nacházejí v depozitářích Biskupství plzeňského. „Skříň se až do roku 2012 nacházela v katedrále svatého Bartoloměje na náměstí v Plzni, kde měla vhodné podmínky a starali se o ni restaurátoři,“ uvedl vedoucí Muzea církevního umění plzeňské diecéze David Csukás.


Jedná se o skříň a zároveň pokladnici. „Jde o jakousi vícepatrovou truhlu. Klasické skříně souvisí nejvíce s vynálezem vodního katru, který k nám dostal Matyáš z Arrasu,“ doplnil David Csukás. Na katru se daly vyrábět velké fošny, jejichž tloušťka byla stejná. I přesto zůstávala prkna po jejich dořezání takzvaně „chlupatá“ a později se musela dohlazovat sekerou. Práce sekerou je patrná i uvnitř nejstarší skříně.

Skříně se zdobily stejně jako gotické domy

Na skříni si lze všimnout řezaného cimbuří a plaménkových kružeb, které jsou malované šedou, černou a hnědou temperou. Plaménkové kružby mohly mít předlohu v oknech katedrály sv. Bartoloměje.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.