Hovězí maso se zeleninou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Trochu dietní, ale chuťově vynikající úpravy zeleniny. Celkově jde o harmonicky vyrovnaný pokrm.

Suroviny na 3–4 porce:

750 g hovězí loupané plece

100 g másla

300 g květáku

200 g kedlubnu

250 g karotky

1 lžíce hladké mouky

1 žloutek

100 ml mléka

sůl

vývar

Postup:

Maso vložíme do vařící vody, osolíme a vaříme do měkka. Očištěnou karotku a kedlubny nakrájíme na kostky a zalijeme vývarem z hovězího masa. Vývaru dáme jen tolik, aby zelenina nebyla celá potopená. Když je poloměkká, přidáme na růžičky rozdělený květák.

Zahustíme na sucho opraženou moukou, dobře rozmícháme, aby nevznikly hrudky, přisolíme a za občasného zamíchání vše dovaříme do měkka.

Na závěr zalijeme mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutek. Přidáme syrové máslo a přivedeme k varu. Dále již nevaříme.

Hovězí maso nakrájíme přes vlákna na plátky, položíme na talíř a přidáme upravenou zeleninu.

Vhodnou přílohou jsou vařené brambory sypané drobně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.

Celková doba přípravy: 1,5 - 2 hodiny.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.