Regionální muzeum dopravy otevírá bránu

14. srpen 2009
Tento pořad

První návštěvníky přivítá o víkendu zatím zkušebně vznikající Regionální muzeum dopravy ve Strašicích na Rokycansku. Muzeum je společným projektem občanského Sdružení Škoda Bus Klub Plzeň a obce Strašice. Při dnech otevřených dveří uvidí lidé v jednom z objektů bývalých kasáren například staré autobusy Škoda, Karosa a Ikarus a další předměty související s veřejnou dopravou v západních Čechách. Který z exponátů považují z nejvzácnější, se Soňa Vaicenbacherová zeptala Libora Hada a Michala Kouby z plzeňského Škoda Bus Klubu.

Sběratelé starých dopravních prostředků ze sdružení Škoda-bus klub se shromažďováním historických autobusů a dalších materiálů k dopravě zabývá od roku 2000. Dvanáct členů klubu složí dohromady kolekci zatím jedenácti historických trolejbusů a autobusů. Otevření muzea plánují nadšenci na přelomu let 2010 a 2011, až se podaří opravit objekt, kde dříve parkovaly tanky. Expozice bude mít asi 20 vozů.

Muzeum zaměřené na regionální autobusovou a železniční dopravu doplní také jízdní řády, strojky na jízdenky, uniformy, fotografie a další předměty, časem by sběratelé rádi přidali také několik historických osobních aut. Plánují vyznačení naučné stezky v okolí Strašic po stopách nikdy nedokončené železnice barona Stroussberga a expozici o lesních železnicích v Brdech.

Mezi nejzajímavější exponáty muzea patří autobus Škoda 706 RTO upravený jako pojízdná transfuzní stanice, trolejbus Škoda 7Tr z roku 1952, který zahajoval provoz trolejbusů v Mariánských Lázních, a také unikátní sbírka autobusů Ikarus, včetně kloubového typu 280, kterému se přezdívalo na českých silnicích Čabajka.

Autobus 706RTO-LUX

Regionální muzeum dopravy ve Strašicích otevře své dveře prvním návštěvníkům 15. a 16. srpna vždy od 11 do 17 hodin. Kromě prohlídky budované expozice zájemce čeká svezení historickým autobusem po bývalém tankodromu ze Strašic do Holoubkova. Škoda Bus Klub Plzeň zajistí také přípoj historickým autobusem ze železniční stanice Holoubkov k osobním vlakům, které z hlavního nádraží v Plzni vyjíždějí v 10:18 a ve 12:18. Zpáteční přípoj návštěvníky strašického muzea dopravy odveze na vlak, který z Holoubkova odjíždí krátce po 17. hodině.

Spustit audio