S čisticími prostředky dáváte do myčky chemický koktejl. Inhibitor koroze u lékařů vyvolává otázky

16. leden 2023

Tablety a kapsle určené do myčky nádobí rozhodně nepatří do rukou dětí. Svým tvarem, velikostí i barvou mohou připomínat bonbony a při jejich spolknutí dětem hrozí zvracení, nevolnost, poruchy dýchání nebo kašel. Stejně tak může hrozit podrážení pokožky nebo očí. Prostředky, které vám zajistí čisté a voňavé nádobí, dnes bývají plné chemie.

Čtěte také

Chemikálie s čisticím účinkem patří mezi látky povrchově aktivní a jejich úkolem je zajistit, aby se různé typy nečistost (včetně mastnoty) rozpustily ve vodě. K zesílení účinku mohou být využívány také některé typy enzymů, které dokážou štěpit různé látky obsažené v jídle, podobě jako k tomu dochází i v našem zažívacím ústrojí. Nejčastěji se jedná o enzymy ze skupiny proteáz, které se umí poradit s bílkovinami obsaženými typicky v mase nebo ve vaječném bílku. Nebo enzymy označované jako amylázy, které dokážou naštěpit škrobové látky v bramborách, těstovinách nebo knedlících.

Úkolem bělících látek je zbavit umývané nádobí barevných skvrn, například od čaje, kávy, vína, ovoce nebo zeleniny. Součástí mycích prostředků bývají i látky pro změkčování vody, protože tvrdší voda má nižší čisticí účinek. V minulosti se za tímto účelem hojně využívaly sloučeniny fosforu, které jsou ale příčinou vzniku tzv. vodního květu, a proto výrobci jejich obsah snižují. Do tablet a kapslí se přidává také sůl, která pomáhá udržovat funkční tzv. iontoměniče. Ty myčce pomáhají snižovat tvrdost vody vychytáváním iontů vápníku.

Čtěte také

K častým přísadám patří parfémující látky, které potlačuji případný nepříjemný zápach vycházející z myčky, případně mají zajistit libou vůni umytého nádobí. V některých přípravcích najdete leštidla, která mají zajistit lesklý povrch umytého a opláchnutého nádobí. Běžné uživatele myčky možná překvapí, že v kapslích nebo tabletách najdou i speciální látky bránící korozi kovových součástí jejich kuchyňského pomocníka.

Spustit audio