Smetanová houbovka s koriandrem

podle babičky Jaroslava Dobiáše.

Suroviny na 4 porce:

100 g másla
1 větší cibule
4 hrsti čerstvých hub
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého kmínu
2 lžičky soli
4 vrchovaté lžíce hladké mouky
1,5 l vody nebo vývaru
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
4 kuličky černého pepře
200 ml smetany
1 kostka cukru
2 lžíce octa

Postup:

Na polovině nachystaného másla dorůžova osmahneme jemně nakrájenou cibulku.

Přisypeme očištěné a na plátky nakrájené houby, koriandr, kmín a sůl a vše 5-7 min. restujeme.

Ze zbytku másla a z mouky si uděláme světlou jíšku, zalijeme vodou nebo vývarem. Okořeníme bobkovými listy, novým kořením a černým pepřem. Za občasného míchání vaříme 20 min.

Pak přidáme připravenou směs s houbami a vaříme dalších 5 min.

Nakonec opatrně vmícháme smetanu. Dochutíme kostkou cukru, octem a příp. dosolíme. Necháme ještě přejít varem.

Podáváme s kynutým nebo houskovým knedlíkem, můžeme bez masa nebo s vařeným hovězím.

autor: Jaroslav Dobiáš

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.