Vánoční štola voní rumem a máslem. Nechte ji klidně 2-4 týdny uležet

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Vánoční štola

Štola je druh vánočního moučníku, pocházejícího z Německa, ale poslední dobou si našla místo i v našem jídelníčku. Existuje celá řada receptů, tento je na tzv. drážďanskou štolu. Recept je velice starý, prověřený generacemi.

Štola je plná výborných surovin, je hutná, sladká, voní máslem, rumem a vydrží i několik měsíců. Říká se, že čím je štola starší, tím je lepší. Podle mého je nyní ten správný čas si štolu upéct. Na přípravu si udělejte čas, neuspěchejte nic. Všechny přísady krom droždí musí být vlažné. Těsto nechte dobře vykynout tak, jak se má, rozinky nechte v rumu nabobtnat, zapomeňte na jiný tuk než je máslo, krom malého kousku sádla do těsta.

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • 50 g droždí
  • 125 ml mléka
  • 120 g másla
  • 30 g sádla
  • 1 citron
  • sůl
  • 370 g rozinek
  • 120 g loupaných mandlí
  • 50 g kandovaného ovoce
  • 50 g lískových oříšků
  • 3 zrnka anýzu
  • 50 ml rumu (i více)
  • Na pomazání a posypání: 1 vanilkový cukr
  • 120 g vlahého másla
  • rum
  • moučkový cukr

Omyté rozinky, nahrubo rozkrájené mandle a oříšky, kandované ovoce a zrnka anýzu necháme přes noc v rumu nabobtnat. Z droždí, lžičky cukru, několika lžic mouky a trochy vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout, musí zdvojnásobit objem. Zbylou mouku prosejeme do mísy, přidáme zbytek cukru, vzešlý kvásek, rozpuštěné vlahé máslo a sádlo, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, sůl a zbytkem mléka zaděláme hutné těsto, které se nechytá vařečky ani mísy. Povrch posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme ½ hodiny kynout. Poté těsto vyválíme na plát silný cca 5 mm a vtlačíme do něj připravenou směs rozinek, kandovaného ovoce, mandlí a oříšků. Těsto svineme do tvaru role a necháme dalších 30 minut kynout. Pak ho rozválíme na oválný, ale podlouhlý plát silný 5 mm a po délce ho přehneme tak, aby okraj vrchního přehybu sahal asi do 2/3 šířky přehnutého plátu. Vytvoří se jakýsi podélný stupeň, který trochu zmáčkneme. Štolu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme asi 5 minut odpočinout.

Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 5 minut, potom snížíme na 160°C a dopečeme. To trvá cca dalších 30 minut. Ihned po upečení potřeme štolu rozpuštěným máslem smíchaným s rumem, posypeme nejprve vanilkovým a potom moučkovým cukrem. Pak štolu polijeme zbylým máslem. Necháme ji vychladnout a pak ji znovu silně pocukrujeme. Až do podávání ji uložíme v chladu a suchu, zabalenou v alobalu.

Chtěli byste slyšet v našem vysílání nějaký konkrétní recept od Mirky Kuntzmannové? Napište nám na info@pl.rozhlas.cz, které pokrmy nebo dezerty by vás zajímaly. Zvláště v tomto období požádejte Mirku například o vánoční speciality. Těšíme se na vaše podněty.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko