Vitamin D můžeme doplňovat také z hub, i ze sušených

17. březen 2020

„Houby obsahují vitamin D v docela slušném množství, podobně jako třeba ryby anebo mléčné výrobky,“ upozorňuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. Nejvíce vitaminu D je podle něj v uchu Jidášově, hodně také v lišce obecné.

Dobrou zprávou je, že vitamin D v sobě mají i houby sušené, což využijeme zejména v zimních měsících. Množství vitaminu D v sušených houbách se mj. odvíjí od toho, jakým způsobem jsme je sušili. „Doporučuje se houby v létě při sušení vystavit na 2 až 3 hodiny slunečnímu svitu, ne ale palčivému žáru. Potom je buď dosušit, nebo už dostatečně chrastivé uložit,“ říká mykolog.

Pěstované žampiony mají vitaminu D málo

Jen malý obsah vitaminu D se nachází v pěstovaných žampionech, protože vyrůstají ve tmě. Navýšit ho opět můžeme osluněním při jejich sušení. Podobně jako u jiných hub ergosterol v žampionech se působením UV záření přemění na vitamin D.

Čtěte také

Sluneční paprsky vitamin D znásobí i v už nasušených houbách

V zimě, když zrovna vysvitne slunce, můžeme sušené houby o vitamin D dodatečně obohatit. „Stačí je rozložené na sítu nechat na sluníčku. Většinou trochu zvlhnou, takže je pak musíme dosušit. Vitamin D už v nich zůstane,“ tvrdí Zdeněk Hájek. Osobně volí tento přirozený způsob raději než druhou možnost, což je ozářit houby UV lampou.

Kolik hub jíst

Odborníci radí za účelem doplňování vitaminu D konzumovat 2 až 3krát týdně přibližně 10 g sušených hub (což odpovídá 100 g čerstvých plodnic).

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio