Indické samosy
podle kořenáře Jaroslava Dobiáše.
Suroviny:
300 g hladké mouky
400 g brambor
půl květáku
2 lžičky černuchy
1 lžička římského kmínu celého
1,5 lžičky pískavice celé
2 lžičky směsi Garam másala
1 lžička kurkumy
slunečnicový olej
voda
sůl
Postup:
Smícháme mouku, černuchu, 1,5 lžičky soli, 6 lžic oleje a 100 ml vody. Dobře promísíme a těsto necháme alespoň 30 min. Odležet. Pak by se nemělo lepit.
Mezitím si připravíme náplň:
Oloupané a nadrobno nakrájené brambory uvaříme s květákem rozděleným na kousky. Nesolíme.
V misce smícháme římský kmín a pískavici a krátce opražíme (asi půl min., aby koření nezhořklo) v hlubší pánvi na 3 lžicích rozpáleného oleje.
Přisypeme směs Garam másala a kurkumu a opět krátce osmahneme.
Nakonec přidáme vařené brambory a květák, 1 lžíci vody, 2 lžičky soli a za stálého míchání 5 minut provaříme. Při míchání bychom neměli zeleninu rozmělnit, je žádoucí, aby v náplni byly kousky brambor a květáku.
Necháme vychladnout.
Z těsta vyválíme malé placičky, na ně lžičkou vkládáme vychladlou náplň, placičky přehneme do půlměsíce a okraje zarolujeme.
Samosy smažíme přibližně 5 min. v rozpáleném oleji, ideálně ve fritovacím hrnci. Potom vložíme do sítka a necháme okapat přebytečný tuk.
Podáváme samostatně nebo jako přílohu nejlépe k indickým jídlům.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.