Dva největší pivovary v Plzni postavil Martin Stelzer

Mimořádně talentovaný Martin Stelzer stál u samotného počátku stavebního boomu v Plzni v 19. století. Svoji základnu včetně stájí pro koně a kanceláře měl v dnešní Martinské ulici. Že se jmenuje po něm, neodhalili ani komunisté po roce 1948. Název ulice tak odkazuje na významného stavebního podnikatele nepřetržitě přes sto let.

Mezi nejkrásnější stavby, které Martin Stelzer vytvořil v Plzni, se určitě řadí stará synagoga. Postavil ji v letech 1858 až 1859. Vraťme se ale přeci jen k pivovarům. Jejich výstavba odstartovala slávu stavebního podnikatele Stelzera.

Čtěte také

„Na počátku kariéry mladého stavitele byla nabídka plzeňských měšťanů, kteří chtěli postavit úplně nový pivovar. Hledali někoho, kdo myslí moderně. Vybrali si Stelzera a ten velkou výzvu přijal“, říká Ladislav Silovský, autor knihy Slavné plzeňské firmy a podnikatelé.

Na zkušenou do Bavor

Stelzer vyrazil na studijní cestu do Bavorska, aby se seznámil s moderními technologiemi výroby piva. Přitom potkal legendárního bavorského sládka Josefa Grolla. Vsadili se, že pokud Stelzer postaví v Plzni moderní pivovar, sládek tu uvaří bavorské pivo.

Vstupní brána do plzeňského pivovaru Prazdroj

Stavební podnikatel slovo dodržel a Groll v novém pivovaru uvařil premiérovou várku 5. října 1842. Josef Groll ve svém technologickém postupu udělal změnu, aniž by dopředu znal její výsledek. Spekuluje se, že byla záměrná. Kvůli dřívějším neshodám s měšťany pivo trochu pokazil. Vznikl ale ležák z českých surovin a měkké plzeňské vody, který všem ihned zachutnal. I císaři Františku Josefovi I.

Pivo proslavilo Plzeň po celém světě

Když jednoho dne navštívil plzeňské pivovar císař František Josef I., do plzeňského ležáku se zamiloval. Od té doby si do Vídně nechával posílat pouze pivo z Plzně.

O několik let později se stavební firma Martina Stelzera vrátila na místo činu. Na tehdejším okraji Plzně, hned vedle Plzeňského prazdroje, postavila roku 1862 První plzeňský akciový pivovar pojmenovaný po bájném králi Gambrinus.

Vzpomeňte si na slavného stavitele Martina Stelzera, až půjdete jeho Martinskou ulicí.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.