Smetanová čočka s tymiánem
podle kořenáře Jaroslava Dobiáše
Suroviny na 4 porce:
500 g čočky
3 lžíce oleje
1 větší cibule
1 lžička tymiánu
3 lžičky soli
5 lžic octa
2 lžíce cukru krystal
250 ml smetany
2 lžíce hladké mouky
Postup:
Čočku propláchneme a namočíme na 15 hodin do 1,4 l studené vody.
Na oleji osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme čočku i s vodou, tymián a sůl. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme pod pokličkou za občasného míchání do změknutí.
Potom odstavíme, slijeme přebytečnou vodu a vmícháme ocet, cukr a smetanu, ve které jsme předem rozmíchali hladkou mouku. Znovu přivedeme k varu a na mírném ohni ještě asi 3 minuty povaříme.
Podle potřeby dochutíme a podáváme s klobásou, párkem, uzeným masem nebo vařeným vejcem, pečivem a kyselou okurkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.