Smetanová čočka s tymiánem

podle kořenáře Jaroslava Dobiáše

Suroviny na 4 porce:

500 g čočky
3 lžíce oleje
1 větší cibule
1 lžička tymiánu
3 lžičky soli
5 lžic octa
2 lžíce cukru krystal
250 ml smetany
2 lžíce hladké mouky

Postup:

Čočku propláchneme a namočíme na 15 hodin do 1,4 l studené vody.

Na oleji osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme čočku i s vodou, tymián a sůl. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme pod pokličkou za občasného míchání do změknutí.

Čtěte také

Potom odstavíme, slijeme přebytečnou vodu a vmícháme ocet, cukr a smetanu, ve které jsme předem rozmíchali hladkou mouku. Znovu přivedeme k varu a na mírném ohni ještě asi 3 minuty povaříme.

Podle potřeby dochutíme a podáváme s klobásou, párkem, uzeným masem nebo vařeným vejcem, pečivem a kyselou okurkou.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jaroslav Dobiáš

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.