Tajemství koření

22. duben 2020
Tajemství koření

V seriálu Tajemství koření detailně probereme jeden voňavý druh za druhým. Odkud se vzal třeba pepř? A od kdy ho známe? Víte, že se s ním v minulosti i platilo? Které koření je dnes nejvzácnější a které prospívá i našemu zdraví?

Všechny epizody

Lidé odpradávna toužili rozmazlovat svoje chuťové pohárky. Nejzákladnějším ochucovadlem byla sůl, bez které si dnes už asi nedokážeme život představit. Sůl znali lidé od pravěku. Zatímco některé koření jsme měli odjakživa takřka za humny a po ruce, jiná se k nám dostávala z těch nejvzdálenějších končin. Již zmíněný pepř například dobyl Evropu až v 16. století.

Do světa koření nás zavede Martin Havlík, odborník na slovo vzatý, který je vynikajícím kuchařem, učitelem odborných předmětů Hotelové školy v Plzni na Borech a členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Od soli a pepře, koření, které nechybí na stole ani v té nejzapadlejší nádražní hospodě se přeneseme do světa voňavých bylinek jako je majoránka, oregano nebo saturejka. Vydáme se i za opravdu vzácnými kořeními, která se objevují i v příslovích. Příkladem může být šafrán. K čemu je dobrý a do jakých jídel se hodí?

V čase vánočním se budeme toulat za vůní skořice, vanilky a hřebíčku. Povíme si také o netradičních spojeních koření a jídel. Probereme takové kombinace, které by vás nikdy nenapadly. Jahody s pepřem? Proč ne. S kořením se dá totiž opravdu kouzlit.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.