Tajemství koření

5. leden 2020
Tajemství koření

V seriálu Tajemství koření detailně probereme jeden voňavý druh za druhým. Odkud se vzal třeba pepř? A od kdy ho známe? Víte, že se s ním v minulosti i platilo? Které koření je dnes nejvzácnější a které prospívá i našemu zdraví?

Všechny epizody

Lidé odpradávna toužili rozmazlovat svoje chuťové pohárky. Nejzákladnějším ochucovadlem byla sůl, bez které si dnes už asi nedokážeme život představit. Sůl znali lidé od pravěku. Zatímco některé koření jsme měli odjakživa takřka za humny a po ruce, jiná se k nám dostávala z těch nejvzdálenějších končin. Již zmíněný pepř například dobyl Evropu až v 16. století.

Do světa koření nás zavede Martin Havlík, odborník na slovo vzatý, který je vynikajícím kuchařem, učitelem odborných předmětů Hotelové školy v Plzni na Borech a členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Od soli a pepře, koření, které nechybí na stole ani v té nejzapadlejší nádražní hospodě se přeneseme do světa voňavých bylinek jako je majoránka, oregano nebo saturejka. Vydáme se i za opravdu vzácnými kořeními, která se objevují i v příslovích. Příkladem může být šafrán. K čemu je dobrý a do jakých jídel se hodí?

V čase vánočním se budeme toulat za vůní skořice, vanilky a hřebíčku. Povíme si také o netradičních spojeních koření a jídel. Probereme takové kombinace, které by vás nikdy nenapadly. Jahody s pepřem? Proč ne. S kořením se dá totiž opravdu kouzlit.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?